Saroküzlet

The Shop Around The Corner, 1940, Ernst Lubitsch

James Stewart, Margaret Sullavan, Frank Morgan, Joseph Schildkraut, Sara Haden, Felix Bressart, William Tracy, Inez Courtney 
A Saroküzlet a német import sztárrendező Ernst Lubitsch talán kevésbé kiemelkedő, ám igen tisztességes munkái közé tartozik. A kedves, érzelmes, de sajnos túlságosan ódivatú filmet a szereplők lelkes játéka, különösen a James Stewart és Margaret Sullavan fiatal szerelmesei közti, a vászonról is sütő, akkoriban rengeteg pletykát szülő szenvedély teszi igazán emlékezetessé. 

László Miklós Illatszertár című színdarabját 1937 tavaszán mutatták be a Pesti Színházban, és a jelentéktelen színész íróként jóval sikeresebbnek bizonyult. Lubitsch egy évre rá 7,500 dollárért megvásárolta a darab megfilmesítési jogait, majd mikor a Metro-Goldwyn-Mayerhez szerződött, az üzlet részeként kieszközölte hogy a film elkészülhessen. A női főszerepre Dolly Haas és Janet Gaynor voltak a korai jelöltei, de hamar eldőlt, hogy a borzasztó természetéről is ismert Sullavan, és a Lubitsch szerint legkevésbé sem jóképű, egy átlagos bolti alkalmazottat hitelesen adó Stewart lesznek a befutók. A rendező a kedvükért még várt is a forgatással. Ez alkalommal is együtt dolgozott kedvenc munkatársával, a forgatókönyvíró Samson Raphaelsonnal, a Saroküzlet mégis más lett, mint a tipikus Lubitsch produkciók. Hiányzik belőle az a csillogás, pompa, finomság, amit a rendező mindenképpen el is akart kerülni, Margaret Sullavan olcsó ruháit még el is csúnyíttatta a cél érdekében. A másik feltűnő eltérés Raphaelson frappáns, gyakran frivolan kétértelmű egymondatosainak gyakorlatilag teljes hiánya. A film a neves színészgárdát figyelembe véve meglehetősen olcsón, 500,000 dollárból készült el mindössze 28 nap alatt, amibe még női sztárja dühkitörései is belefértek.

Problémái ellenére Stewart mindig karrierje legélvezetesebb munkái közé sorolta azokat, mikor Sullavannel dolgozhatott. A színésznő első férje Henry Fonda az akkor még kezdő B-filmes színész Stewart legjobb barátja volt. Sullavan már ekkoriban úgy beszélt róla kollégáinak, mint aki egyszer nagy sztár lesz. 1936-ban vonakodva, kizárólag Universal-szerződésének eleget téve kezdett hozzá a Next Time We Love (1936, Edward H. Griffith) című melodráma forgatásának, amibe nagy nehezen a teljesen ismeretlen nyakigláb, furcsán beszélő Stewartot is beprotezsálta, aki azonban nagyon ügyetlennek bizonyult. Sullavan rengeteget trenírozta, olyan sokat próbáltak kettesben, hogy második férje William Wyler (Ben Hur, Római vakáció) féltékenységét is kiváltották. Stewart egész egyszerűen megújult, a forgatásra őt elengedő Metro-Goldwyn-Mayer fejesei el sem hitték, hogy ugyanazt a színészt kapták vissza akit kölcsönadtak. 1940-ig összesen négy filmben játszottak együtt Sullavannel, akibe a pletykák szerint egész életében fülig szerelmes volt.  

 A Saroküzlet a harmadik közös munkájuk. A film java része Matuschek Hugó (Frank Morgan) budapesti ajándékboltjában játszódik. A kilenc éve itt dolgozó lelkiismeretes, a főnökkel ha kell vitába szálló Králik Alfréd (Stewart) az üzlet második embere. Mellette barátja, a folyton aggódó, spóroló ("Listen listen, if someone is really your friend, he comes after dinner"), aranyszívű Pirovitch (Felix Bressart), a behízelgő Vadas Ferenc (Joseph Schildkraut), két női munkatárs Ilona (Inez Courtney) és Flóra (Sara Haden), valamint a törekvő kifutófiú Katona Pepi (William Tracy) alkotja a személyzetet. Közéjük érkezik az új eladó Novák Klára (Sullavan), akivel Králik egyszerűen képtelen kijönni, állandóan veszekednek. A férfi álmai hölgye az a lány, akit bár még soha nem látott, de akivel már hosszabb ideje névtelen levelezést folytat. A későbbiekben szerencsétlen félreértések okán Matuschek a kórházban köt ki, Králik elveszíti a munkáját, valamint meglepő felfedezést tesz a titokzatos hölgy személyével kapcsolatban.

Valószínű azonban, hogy ez a bizonyos felfedezés valójában keveseket fog meglepni. Egyrészt, a hollywoodi romantikus komédiák dramaturgiáját kicsit is ismerve könnyű rájönni, hogy csak egy személy jöhet szóba mint anonim levelezőpartner, másrészt a történet számos feldolgozást ért már meg. Az első a kilenc évvel Lubitsch filmje után készült musical, a Jó kis nyarak (In the Good Old Summertime, 1949, Robert Z. Leonard) Judy Garlanddal, majd számos színházi előadás és rádiójáték után az 1998-as újragondolt, modernizált A szerelem hálójában (You've Got Mail, 1998, Nora Ephron) Tom Hanks és Meg Ryan harmadik közös filmje. (4/5)

 

A trailer (a végén még maga Lubitsch is feltűnik)